Хлопець запевняє, що був затриманий, коли вже повертався назад до місця несення служби. Йому загрожує до 12 років ув’язнення.

На Волині затримали військовослужбовця, який покинув службу на блокпості і поїхав до дівчини, щоб провести з нею ніч.

Про це передає місцеве видання “Аверс”.

Військового затримали на виїзді з міста Володимир. Він мав нести службу на блокпосту в іншій частині області, але поїхав до дівчини. Юнак запевняє, що якраз повертався назад на місце служби. За інформацією видання, хлопцеві “ледь за 20-ть”. На блокпосту він був тимчасово і мав вирушати у зону бойових дій.

Закоханому захисникові інкримінують дезертирство. Йому загрожує ув’язнення на термін від п’яти до 12 років. Хлопця затримали.

Що кажуть військовий і його дівчина
“Я в жодному випадку не хочу нагнітати на своїх командирів, але від 24 лютого перебивати мою обов’язкову щорічну відпустку тим, що я сильно молодий? Вони таким чином загнали мене в кут. Я в будь-якому випадку повернуся, тому що мені соромно, що я зараз перебуваю тут, а мої брати воюють на полі бою. Я хочу воювати й повернутися назад”, – розповідає військовослужбовець.

Дівчина військового надала письмові пояснення.

“Він приїхав близько 23-ї години. До ранку перебував з нею. Вранці 19 травня близько восьмої години виїхав назад до військової частини. Ввечері, коли приїхав, вона чула, що він спілкувався та повідомляв комусь, що буде о 10-й годині на місці”, – розповідає захисниця фігуранта.

Адвокатка переконана, що підозра саме в дезертирстві необґрунтована. Каже, що умисних дій, аби назавжди ухилитися від виконання військового обов’язку, хлопець не вчинив.

Що кажуть захист, прокурор і суд
“А як це називається. Залишив блокпост. Оператор ППО залишив місце служби. Поїхав. Це не прямий умисел? Чи він не усвідомлює, що місце його служби – це блокпост?”, – обурується суддя Волинського апеляційного суду Олег Клок.

Читайте також:  Заліз до вольєра у зоопарку: лев розшматував 6-річного хлопчика

Адвокатка своєю чергою відповідає, що військовий повідомляв командирів про те, що їде з блокпосту: “Командирам він повідомив. У його телефоні, крім дзвінків командирам і дзвінків від них, є ще звукове повідомлення. Командири, коли їх допитували в судовому засіданні, повідомили, що він не збирався назавжди покидати військову частину й ухилятися від військової служби”.

Вона додає, що у військового хороша підготовка.

“Він має гарну військову підготовку. Перед цим проходив строкову службу. Одразу був мобілізований, і від початку війни проходить службу. Тому прийшов наказ на його переведення в загін особливого призначення. Людина має гарну підготовку і може бути корисною для держави, ніж у слідчому ізоляторі. Я думаю, що нам якраз таких бійців зараз не вистачає. Крім того, в судовому засіданні командири не сказали жодного негативного слова. І взагалі за час військової служби в нього немає якихось правопорушень чи дисциплінарних стягнень”, – розповідає правозахисниця.

Відсутність юнака виявив командир взводу, який проводив перевірку.

“Самовільно залишив місце бойового чергування відразу після заступання. Тобто в нього вже був умисел на самовільне залишення ще перед заступанням”, – стверджує військовий прокурор Олександр Жовтоніг.

На його думку, йдеться саме дезертирство.

“Мети повернутися в нього не було, тому що він був затриманий аж на наступний день о дев’ятій годині ранку працівниками поліції вже на автомобілі. Який у нього подальший був умисел? Нам це невідомо. Можливо, він хотів кудись далі поїхати”, – каже прокурор

Натомість адвокатка запевняє, що хлопець їхав у напрямку свого місця служби, був у військовій формі й одразу повідомив поліції, куди прямує.

На час розслідування його залишають під вартою. Мама та дівчина шукають гроші, аби внести 214 тисяч гривень застави.

Запис Покинув блокпост заради ночі з коханою перед відправленням на фронт: на Волині юнака судять за дезертирство спершу з’явиться на UA-IN.