Для українців, які виїхали за кордон, озвучено попередження через нові правила складання іспиту на знання мови. Зокрема, стосується це тих, хто зараз проживає в Чехії.

У МВС Чехії днями оголосили, що безоплатних ваучерів на складання іспиту зі знання чеської мови надалі видавати не будуть. А ті, які були видані до кінця серпня, слід використати лише до кінця 2023 року.

Для початку відзначимо, що перша спроба складання іспиту на постійне місце проживання в Чехії була безоплатною. Українці, які виїхали за кордон, отримували ваучер та йшли з ним у відповідну мовну школу. Акредитована школа надалі отримувала оплату за надані послуги. Якщо перша спроба виявилась невдалою, то іноземець сам сплачував за другу і всі наступні спроби.

Також важливо наголосити, що українцям за кордоном доведеться платити більше вже з нового року. До 31 грудня вартість складання іспиту буде не вищою за 2500 крон (різні школи встановлюють свої ціни, але не більші за вказану суму). Вже з нового 2024 року вартість зросте на 700 крон — до 3200.

Читайте також:  Мама 4-річного хлопчика, що став посмертним донором, розповіла, що трапилося з сином і як наважилася дати згоду на донорство

У ЗМІ є інформація, що причиною нововведень стало різке збільшення охочих скласти іспит. У українці Чехії прогнозують, що кількість може сягнути позначки у 30 тисяч заяв. До прикладу, три роки тому таких бажаючих було в межах 2500 осіб.

Зараз дійшло до того, що у мовних школах немає місць на кілька місяців вперед і записатись на складання іспиту не можна. І це навіть при тому, що влада Чехії дозволила записатись на складання іспиту вищого рівня (мінімальний потрібний рівень А2, а дозволено навіть на рівень В1).

Відзначимо, що такі зміни для українців, які знаходяться за кордоном, є дуже важливими у разі, якщо вони бажають залишитись там на тривалий час перебування. Оскільки в Чехії, як і всюди в Європі, вимагають знання мови, переш ніж надавати документи тривалого побуту

The post Великі зміни: для українців, які виїхали за кордон, озвучили важливу новину first appeared on UA-IN.

Запис Великі зміни: для українців, які виїхали за кордон, озвучили важливу новину спершу з’явиться на UA-IN.