Уже наступного тижня на засіданні парламенту можуть ухвалити рішення про масштабні кадрові зміни в міністерствах. Зокрема, на відставку може очікувати міністр освіти і науки України Оксен Лісовий. Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

Відомо, що пленарні засідання заплановані на 23, 24 і 25 квітня, тож рішення щодо Лісового буде прийматися в ці дні. Нагадаємо, що чутки про те, що у “Слузі народу” незадоволені роботою міністра освіти Оксена Лісового ширяться ще з минулого року. Так, нардеп Віталій Безгін висловився стосовно Лісового, мовляв, “Гарний хлопець – не професія” і повідомив, що його визивали “на килим”. У коментарях він додав, що у Лісового “повне небажання виконувати свою роботу”.

Скандали міністра освіти й науки
Перший скандал наздогнав Оксена Лісового за день до отримання нової посади. На сайті, присвяченому помилкам у наукових дослідженнях, проаналізували його дисертацію на тему “Соціокультурна самоідентифікація особистості”, яку він захистив у 2012 році. Було встановлено, що частина тексту Лісового збігається з текстами двох дисертацій, захищених у 2011 році. Таким чином Лісового звинуватили у плагіаті. При цьому й попередника Лісового Сергія Шкарлета також звинувачували у плагіаті (через ц той навіть отримав премію “Академічна негідність” в номінації “Плагіатор-2020/21”).

Після звинувачень у плагіаті дисертації Оксен Лісовий відправив її на перевірку до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Результати знову-таки виявилися невтішними – науковці знайшли у дисертації Лісового збіги з іншими науковими роботами, крім Я. Арабчука та А. Зуєва, були епізоди передруку без належного цитування наукових праць А. Куртузова та К. Мюллера. Кандидат економічних наук Вадим Кончин знайшов у дисертації Лісового цілий “запозичений” абзац без цитування з роботи брата експрезидента України Віктора Ющенка – Петра, який захистився у 2009-му році.

І як тільки Кабінет Міністрів України затвердив механізм добровільної відмови від наукового ступеня, першим від ступеня кандидата наук відмовився міністр освіти й науки України Оксен Лісовий. Він зазначив, що раніше можливості добровільної відмови від наукового ступеня не існувало, а триматися за формальні статуси не збирається. Набагато важливішими для себе визначив тоді реальні справи та дії.

Чим відомий Лісовий
Міністром освіти і науки Оксена Лісового назначили 21 березня 2023 року. Проте його ім’я стало відомим завдяки реформам та інноваціям, які він впроваджував у Малій академії наук України. Під його керівництвом цей заклад став платформою для молодих науковців, де діти мали можливість знайомитися з наукою та виконувати перші дослідження. Лісовий активно залучав спонсорів для розвитку наукових проєктів та впроваджував систему прозорості для захисту наукових досліджень.

Читайте також:  У двох областях на заході України скасували осінні шкільні канікули

Поза цим, Оксен Лісовий відомий своєю активною громадянською позицією та волонтерською діяльністю. Навіть під час війни в Україні він не припиняв свою роботу у Малій академії наук, але пішов добровольцем на фронт у складі десантно-штурмової бригади. З лав ЗСУ його й перевели в міністри.

Щодо родинного походження Оксена Лісового, то він народився у сім’ї відомого українського філософа та дисидента Василя Лісового. Батько Оксена був відомий своєю боротьбою за ідеали та права людини в умовах тоталітарного режиму.

Нагадаємо, що Лісовий пропонував докорінно змінити старшу школу. І з 2027 року учні випускних класів та студенти училищ мають почати вчитися за новими стандартом і програмами. Мова йде про поглиблене вивчення окремих предметів для вступу до вишів та професійне навчання, для отримання навичок для пошуку роботи. Він вважає НМТ – найкращим варіантом у часи війни, а до обов’язкових предметів повернув історію України.

Також Лісовий у вересні 2023 року підтримав законопроєкт про скасування відстрочки від мобілізації для військовозобовʼязаних студентів страше 30 років. Чиновник назвав вступ до вишів одним зі способів “легально, але нечесно” уникнути мобілізації і висловив думку, що його необхідно ліквідувати. При цьому він наказав писати “Російська Федерація” з великих літер, пояснивши, що написання росії з маленької не буде вважатися помилкою в шкільних творах, але документація Мінʼюсту потребує написання обох великих літер в слові “російська федерація”. І це рішення багато нардепів піддали критиці.

FacebookTwitterTelegram

The post Оксена Лісового можуть звільнити з посади міністра освіти і науки: що про це відомо first appeared on UA-IN.

Запис Оксена Лісового можуть звільнити з посади міністра освіти і науки: що про це відомо спершу з’явиться на UA-IN.