Що на нас чекає на старості років

З 2017 року в Україні щороку зростають вимоги до стажу на 12 місяців. Пенсійний вік прив’язали до стажу: цього року потрібно мати не менше 31 року стажу, а 2028 року потрібно вже 35 років. Для виходу на пенсію у 60 років необхідно відповідати цим вимогам, інакше доведеться працювати до 63 чи 65 років, пише OBOZ.UA.

Таким чином, щоб отримати пенсію у 60 років, потрібно безперервно працювати не менше 25 років та сплачувати внески за своєю зарплатою. Мешканка Дніпра Світлана розповідає, що працює у продуктовому магазині 20 років, але офіційно оформлена лише з 2017 року.

“Мені стажу не вистачить. Що робити? Працювати. Господиня оформила мене у 2017 році, коли я сама попросила. У мене племінник – журналіст. Коли пенсія почала залежати від стажу, він зателефонував і запитав: А у тебе скільки стажу? Я порахувала: мені б і на пенсію у 63 роки не вистачило, якби я не почала офіційно працювати”, – обурюється вона.

Наразі немає точних даних, скільки українців не зможуть вийти на пенсію у 60 років у 2028 році. Останні підрахунки, яким вже понад сім років, показують, що у 2028 році пенсію у 60 років не зможуть отримати 45% українців цього віку (з них 5% працюватимуть до 65 років). Проте ситуація значно змінилася через коронавірус та війну.

Читайте також:  “Чи почнуть мобілізовувати людей з інвалідністю, тотальне скасування бронювання почалося”: ТЦК, повістки та ухилянти

Старша наукова співробітниця Інституту демографії та соцдосліджень Лідія Ткаченко каже, що складно прогнозувати, скільки українців не зможуть виконати вимоги стажу: “Це може бути і 60%, і 70%. Даних поки немає, і важко передбачити, якою буде ситуація через рік-два.”

Наразі спостерігається значне скорочення кількості пенсіонерів, що пов’язано з війною, окупацією та зростанням кількості тих, хто змушений працювати довше.

В Україні можна збільшити розмір майбутньої пенсії, добровільно погодившись на підвищення пенсійного віку. Наприклад, вихід на пенсію у 65 років збільшить пенсію на 30%.

The post На пенсію змусять пахати ще 5 років: погані новини для українців у віці first appeared on UA-IN.

Запис На пенсію змусять пахати ще 5 років: погані новини для українців у віці спершу з’явиться на UA-IN.