Юристи попереджають, що це обернеться на проблеми

В Україні збільшилася кількість військовозобов’язаних, які через порушення мобілізаційного законодавства отримують не умовні, а реальні терміни ув’язнення.

Найчастіше, за рішенням суду такі особи отримують три роки позбавлення волі. І в майбутньому, уже після відбування покарання такі особи все одно матимуть низку обмежень.

Людина з судимістю не зможе влаштуватися на будь-яку державну службу. Як показує аналіз ситуації, якщо раніше суди давали у 10-15% реальні строки покарання, то зараз 50-60%. Тобто в рази збільшилась частка людей, які отримують реальні терміни покарання, – каже адвокат Роман Сімутін.

На сьогодні засуджені за ухилення від мобілізації відбувають покарання в установах з загальним режимом. Тобто це звичайні колонії, де не має суворого нагляду.

Що стосується зростання кількості винесення вироків з реальним терміном покарання, такою була позиція Верховного суду. Покарання умовним терміном не відповідає меті, тому що дають поганий приклад іншим громадянам. Саме тому побільшало вироків, які передбачають ув’язнення.

Читайте також:  Майже ніхто з українців не знає про те, що у більшості сферах життя в Європі до України – як до неба рачки.

Після відбування покарання, особи з судимістю не матимуть можливості працювати на державній службі, йдеться про структури, що передбачають державну таємницю. У держорганах проводять службові перевірки до п’ятого коліна. А що стосується приватних компаній, то там обмежень менше й усі залежить від роботодавця.

Адвокат Андрій Межирицький назвав структури, в які не зможуть потрапити колишні ув’язнені: це НАБУ, ДБР.

Там буде проводитись повна перевірка і буде замовлятись повна довідка. І ось там інформація про судимість буде, після чого з’являться обмеження, – цитує юриста ТСН.

The post Ухилянтам масово дають реальні строки: чим це загрожує в майбутньому first appeared on UA-IN.

Запис Ухилянтам масово дають реальні строки: чим це загрожує в майбутньому спершу з’явиться на UA-IN.